Иновация за строителите – Баумит СтарКонтакт бял

Иновационната лепилно-шпакловъчна смес спестява време, пари, облекчава труда и осигурява комфорт

  • за всички видове топлоизолационни плоскости
  • висока якост, еластичност и паропропускливост
  • отлично сцепление
  • без грундиране преди полагане на последващо покритие

Топлоизолационните системи с марка „Баумит” се отличават не само с качеството на включените в тях продукти, но често и с иновативния характер на отделните елементи. През 2015 г. фирма Баумит България пуска на пазара Баумит СтарКонтакт бялиновативна лепилно-шпакловъчна смес, която е подходяща за лепене и шпакловане на всички видове топлоизолационни плочи. Това е материал от ново поколение. Баумит СтарКонтакт бял е заводски смесено, на основа бял цимент, пpахообpазно минеpално лепило и шпакловка, системен компонент от топлоизолационните системи с марка „Баумит”. Сместа се полага лесно както машинно, така и ръчно. Зърнометрията е фина, с максимална едрина на зърната 0,6 мм.

Благодарение на уникалната си рецептура, Баумит СтарКонтакт бял е с отлична хидрофобност и висока слепваща способност. Нанесен върху топлоизолационните плочи, той възпрепятства в максимална степен водопоглъщането. Същевременно, сместа има много добра паропропускливост, което, в комбинация с фасадните топлоизолационни плочи от групата Баумит Oпън (ОпънТерм, Опън плюс и Опън рефлект), създава отлични условия за по-бързото съхнене на сградата в началния период на експлоатацията й, както и за поддържането на оптимална влага, без сериозна опасност от образуването на конденз в стените. Това способства за повишаване комфорта на обитаване на жилищните и офисните помещения. Разбира се, Баумит СтарКонтакт бял може да се ползва при лепенето и шпакловането на всички други видове фасадни топлоизолационни плочи от експандиран и екструдиран полистирен, полиуретан, минерална вата и т.н.

Но кое е най-важното, отличително качество на тази нова лепилно-шпакловъчна смес?
Това е именно свойството й, да позволява нанасяне на крайното покритие – Баумит пастообразни мазилки, без необходимостта от грундиране на основата. Така времето за полагане на топлоизолационната система се скъсява с минимум 48 часа, включващо времето за полагане и времето за съхнене на грунда. Освен това отпада една цяла операция от изпълнението, именно грундирането на основата, което облекчава и поевтинява труда. Или, спестяват се време и средства.

Преработването на материала става по обичайния начин. Лепенето се изпълнява по „метода на ивици и топки”. Дебелината на лепилния слой стандартно е ок. 10 мм, като не трябва да надхвърля 20 мм. Шпакловката се изтегля на гребен (10 мм) и в нея се интегрира стъклотекстилна мрежа Баумит СтарТекс, която се зашпаклова в положената смес по метода „мокро в мокро”. Дебелината на шпакловъчния слой трябва да бъде минимум 2–3 мм. Мрежата трябва да бъде покрита минимум 1 mm (а в областите на припокриване – минимум 0,5 mm и максимум 3 mm) с Баумит СтарКонтакт бял. Трябва да се избягва прекомерното заглаждане на повърхността. По-големи неравности от гребена се премахват след изсъхване.

Времето за съхнене на шпакловката варира от минимум 3 дни, при добри атмосферни условия и използването на лепилни анкериБаумит СтарТрек (което осигурява равномерна дебелина на слоя шпакловка по цялата повърхност) до 5–6 дни, при неблагоприятни атмосферни условия. Единственото, за което трябва да се внимава е, Баумит СтарКонтакт бял да бъде покрит с мазилка максимум 4 седмици след нанасянето й. В противен случай, при изтичане на по-дълъг период, е необходимо грундиране на шпакловката с Баумит УниПраймер.

Иновацията Баумит СтарКонтакт бял е израз на стремежа на Баумит да развива своите топлоизолационни системи, да създава условия за по-бързото им и ефективно полагане и да облекчава труда при изпълнението им.

Източник: Баумит България ЕООД