PVC улуци – някои производители предлагат 10-годишна гаранция!

Улукът е съществена съставна част на предпазването на покрива и къщата от наводнение. Той събира водата, която тече по наклона на покривната конструкция и пада в една допълнителна тръба и оттам пада върху земята.

Като материал се обсъждат различни материали – титан цинк, мед, алуминий, пластмаса, а в най-нови времена – и благородна стомана. Също така улуците за покрив могат да имат различни форми, с различно напречно сечение. Освен полукръглите или формите тип кутийка, има също така овални, макар и рядко се предлагат и в триъгълна форма.

Покривни улуци от титан цинк
Най-често се използва титан цинк. Този материал има продължителност на живот от няколко десетилетия и се отличава същевременно с относително изгодните си цени. Цинковите улуци също така имат предимството, че след няколко месеца може да се боядисат в произволен цвят. Този класически материал приема с течение на времето една естествена сивкава патина. Този вид улуци се споявят и пасват много точно един в друг. По въпроса за опазване на околната среда, също можем да дадем положителна оценка, тъй като тези улуци имат над 95% рециклиране, пише специализираният сайт www.gartenmagazin.net.

Покривни улуци от мед
Сравнено с други материали, изработените от мед са сравнително скъпи, но за сметка на това ни предлагат изключително дълга продължителност на употреба. Медните изделия, ако не се подържат редовно придобиват една типична зеленикава патина, която има архитектурно излъчване. Тъй като куполите на много сгради и паметници са позеленяли характерно, това ще се случи и на улуците от мед на вашата къща. Медта може да бъде рециклирана, но като цяло медните изделия на практика са вечни.

Все пак внимавайте, ако комбинирате различни материали на същата сграда. Теоретично на един улук от титан цинк може да се монтира водосточна тръба от мед. Обаче обратното не може! Обяснението е, че медните йони, които биват отмити от изтичащата дъждовна вода при отвеждащите странични тръби от титан цинк могат да провокират корозия и това ще доведе до възникването на дупки. Водата, която капе от по-стари медни улуци може да оставя зелени следи по почвата, например.

Покривни улуци от алуминий
Улуците от алуминий също живеят дълго, но са скъпи. Дори са по-скъпи от останалите суровини. Те могат да бъдат доставени в най-различни цветове. Алуминият, за разлика от другите метали не може да се споява и затова улуците от алуминий се занитват и се уплътняват със специален силикон. Тези фуги обаче трябва редовно да бъдат подържани, тъй като иначе могат да се получат пролуки. Имайте предвид също, че алуминият при затопляне относително силно се разширява и по този начин фугите също се разширяват. Освен това алуминият е относително мек материал, затова по-дългите улуци с течение на времето могат да започнат да провисват. Също така алуминият е по-„чувствителен” от други материали, така че може да претърпи механични поражения. Погледнато екологично се вписва по-трудно от другите материали, тъй като производството му е свързано с високо потребление на енергия.

Покривни улуци от пластмаса
Улуците от пластмаса 
имат едно предимство, което е много важно за домашния майстор, тъй като са особено лесни за монтиране и затова може да си го направите сами. Обърнене внимание, обаче че само реномираните производители използват най-висококачествени суровини, добавки и оцветители, така техните продукти  са устойчиви на удар, температура, атмосферни влияния и UV-лъчи, имат изключително дълъг живот, стабилност на цветовете и са невероятно издръжливи на натоварване. За това те дават и 10 години гаранция. Пластмасовите улуци  са също така са ценово изгодни, но може би от архитектурна гледна точка не добавят такава стойност към сградата като най-добрите метални улуци, например медните. От друга страна, за разлика от металните, системите пластмасови улуци предлагат детайли и компоненти с невероятна фунционалност и изящна форма, които трудно биха били изработени от листов метал. От екологична гледна точка, материалът от който се изработват пластмасовите улуци и тръби – PVC,  подлежи 100 % на рециклиране.

Покривни улуци от благородна стомана
Благородната стомана се среща в най-различни сплави. Нейната повърхност може да бъде подържана по по-различен начин. Може да си купите блестящи, като „мляко” или съвършено гладки повърхности, както и с поцинкована повърхност или в определен цвят. За домашния майстор монтажът на този вид улуци не се препоръчва, тъй като е необходим опит да се настрои правилно наклона на улука и отделните парчета да бъдат споени.

Източник: www.alfaton.bg